Bridezilla's First Aid Kit

How To Move Around in UK?



Seandainya anda akan melancong dgn tourist guide, then no need to worry tentang how to move around coz they will arrange everything for u.. Tapi sekiranya anda memilih untuk melancong sendirian.. I have some tips for U.. :)

Pssst..As for us.. we are not really keen to get a tourist guide coz tak suka terikat dgn timing yg diorg arrange ;p

Sebelum bertolak- make sure

1) International driving license- Some required, ada yg tak required- safe side..buat aje k.

- Pegi JPJ (Padang Jawa klang, or Setapak KL) 
- Mesti bawak 2 keping gamba passport, Salinan IC, Salinan driving license (mesti valid atleast 1 year, if tak, kena renew dulu), isi borang kat JPJ and bayar RM150.
- Immediately akan dapat IDL tu.
- If kat Padang Jawa, ada kedai yang boleh snap passport pic, n mesin fotostat.

2) GPS- install kat hp u all 

- If u all dapat yg free alhamdullillah laa.. tapi coz i pakai samsung s2.. so takde yg free.. kena beli RM90 rasanye.. kena pilih map utk UK tau (or mana2 tempat la yg u all nk gi)
- Boleh try Sygic or Garmin
- Sangat penting coz bukan aje GPS ni akan tunjuk jalan, tapi akan tunjuk interesting places and petrol station. (who needs tourist guide?)

3) Book kereta

- Pegi online je.. compare prices and jangan lupa check if they include insurance sekali tak..
- Try Avis- so far ni yang paling murah

4) If u nak cross border ke or jln jauh u leh opt for train or flight
- book train ticket online - much cheaper than u gi terus beli kat kaunter- eurorailways
- if nak cepat naik je flight - tambang murah (again, must buy online) try check out easy jet

By Car

Bear in mind, harga petrol dekat UK tak sama dgn Malaysia k.. kat Malaysia ada subsidi government (pun korang dah bising2 komplain mahal kan) and harga kat UK tak standard macam kat sini. kalau kat sini harga rm2.90 evrywhere, kat sana lak harga dia mcm saham ada turun naik, n harga petrol station A tak sama dgn yang B..So bila lalu petrol station sila alert dgn price yang ditawarkan.

 


Dekat UK its better for u drive sendiri coz u boleh explore tempat2 menarik sendiri.. tapi sekiranya ada plan nak ke city London.. tolong jgn drive (unless u nak rasa mcm mana stuck dlm jem berjam-jam)


London City dilengkapi dgn kemudahan public transportation yang sgt canggih.. dan kepada pama yang ada baby, public transportation ni sgt baby friendly.. U takkan face any problem nak bawak stroller.


Underground -tube

Tak sah sampai London tak naik Underground.. On time and sampai setiap 5-7 minutes. cuma ada certain places yang takde lif or escalator utk ke underground tu.. so penat sikit nak angkut stroller u.. tapi biasanye guard kat situ akan offer tuk bawakkan stroller u all.





And kepada yang tak bawak budak kecik, bicycle is available for rental :)



 Ni Taxi kat Scotland.. comel kan?




Double Decker Bus..


Kalau kat Malaysia jgn harap la nak bawak stroller naik bas kan? ahaha kat UK, pintu masuk tu rendah aje.. n luas so stroller boleh masuk dgn mudahnye.



yang ni kat scotland nye.. yang kat london kaler merah tu k..


Andainye u all nak guna tube or bus, u all boleh beli oyster card .
























What is Oyster Card?


Oyster card ni smartcard yang u all kena touch kat laluan masuk tube or bus tu.. kira mcm prepaid card la.
Kenapa best? sebab dalam sehari , tak kira la berapa banyak kali u all naik turun tube and bus,
maksimum caj hanya 4.80 pound (peak) or 2.90 pound (off-peak)
If u pay cash, and travel dari zone 1-6 sehala, harganya 5.30 pound (haaa banyak tak save?)

So caranya is u kena bagi deposit iaitu 5 pound (refundable) utk oyster card ni, then topup la dalam 15 pound (if nak jenjalan 3 ari-coz sehari 4.8 pound kan) lepas dah abis guna, surrender balik oyster card ni kat mana2 oyster center and u akan dapat balik balance yg u all tak abis guna tu.

Oyster card ni bersepah k kat UK.. mana2 kedai ada logo 'oyster card' is the agent tuk jual kad ni.

Oyster card ni takleh share on same journey k.. per person tau..

That's all for now :)
I'm going to sleep now.. *yawn*
Sweet dreams!!
~Nurul~




2 comments:

  1. Interesting~~

    Bilalah saya dapat pergi sana..hehe :P

    ReplyDelete
  2. insyaallah nnt dpt la pegi sana tu.. :)

    ReplyDelete

© Pamabearlilangels Rental Services, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena