Bridezilla's First Aid Kit

Golfaholic

Salam..

If you wish you could go golfing every weekend, browse for golf attire instead of dress, wish for a golf shoes instead of heels.. Is that a sign of golfaholic? haha.. Tak tau la until when I will love the game but I'll just accept my addiction for now.. Dear hubby, I blame you for this, but thanks for the sponsorship from head to toe.. I can see how much effort u put to get me involved.. ;p

I promise to share some info pasal golf kan.. I ni beginner so ni basic info about golf yg I tau..

- Normally golf ada 18 hole- front 9 is 9 hole pertama, back 9 is 9 hole terakhir

- Hole tu lubang golf la..

- Setiap hole akan ditentukan berapa PAR nye, Contoh: Hole 1-PAR 3 .. PAR tu adalah jumlah pukulan (stroke) dari tee off sehingga bola masuk ke dalam lubang. So dekat Hole 1 ni  U all kena pukul 3 kali je sampai bola masuk lubang.

- If U all pukul 4 kali, means dah terlebih 1 pukulan (stroke), so U all tak dapat PAR, just dapat Bogey
If terlebih 2 stroke-Double Bogey, lebih 3 stroke- Double PAR

- Kalau dapat pukul kurang dari PAR, means korang terer gile la.. terkurang 1 stroke, means korang dapar birdie, terkurang 2 stroke means korang dapat eagle and if sekali pukul dah masuk lubang tu namanye Hole in one..

- So main golf ni start dengan Tee-off  dekat Tee Box.. Bila tee off kena guna driver (kayu golf yang ada kepala besar) kayu golf ada banyak jenis and setiap kayu tu ada fungsi yang berbeza..

- Lepas tee off, if bola jatuh kat rough boleh guna iron (jenis iron bergantung pada distance antara bola dan lubang golf)

- If bola jatuh kat fairway, boleh guna kayu fairway atau rescue.

- If bola jatuh kat area pasir, kena la guna kayu sand.

- Pitching lak boleh guna untuk masukkan bola dalam area green

- and finally, kayu putting digunakan untuk masukkan bola yang kat green tu ke dalam lubang.

Ada dress code untuk main golf gak..

-Mesti pakai collar t-shirt
-seluar kasual -no jeans!
-Kasut mesti pakai kasut golf

Dear sayang, ni apa yg i paham/absorb from what u have taught me.. betul kan? ;p

psst.. hoping mun n mir will join me soon ;p

video

4 comments:

  1. Basic golfing ni ea,hehe
    soon boleh jadi rival Tiger Woods nie hehe
    A hole in one! <3

    ReplyDelete
  2. Wow... jauh tu... yg penting, i yg menang... huhu

    ReplyDelete
  3. @Faiz
    jgn action sgt k paa... ;p tunggu u balik offshore.. soon u will kena from me ;p

    ReplyDelete

© Pamabearlilangels Rental Services, AllRightsReserved.

Designed by ScreenWritersArena