Ini adalah resipi saya yg saya janji2 kan.. :)
Bahan A (inti lasagna)
- Olive oil
- 3 ulas bawang merah
- 3 ulas garlic
- 1 senduk cili boh
- 400gm minced meat (i guna brand Ramly)
- 3 cawan air- i guna cawan ikea yg 99 sen tu.. ;p
- 1/2 botol Prego Traditional- if botol besar
- 3 batang celery- hiris
- 1 pack button mushroom- hiris
- 2 biji tomato-potong dadu
- 1 biji carrot-hiris
- 1/2 biji capsicum merah n 1/2 lagi kaler kuning/hijau- bagi warna warni skit
- brocolli- ikut suka ati
- gula, garan n lada sulah secukup rasa
Cara Buat Bahan A
- Panaskan Olive oil n tumiskan garlic n bawang merah.
- masukkan cili boh sampai pecah minyak then masukkan minced meat
- masuk lak 3 cawan air n tnggu sampai daging masak n tambah garam.
- masukkan prego, gula n lada sulah secukup rasa
- Then finally masukkan smua sayur2 tu n tunggu hingga didih.. n u r done :)
Bahan B (cheese cream)
- 2 sudu besar butter ( i pakai scs)
- 4 sudu tepung gandum
- 2 gelas ikea susu dutch lady full cream
- 8 keping cheddar cheesedale
Cara buat bahan B
- Cairkan butter dlm saucepan
- masukkan tepung n kacau hingga sebati
- Alih dari api, n masukkan lak susu- kacau hingga tepung tak berketul
- letak dkat atas api semula- masukkan cheese n kacau setiap masa sampai likat
- masukkan garam sedikit- then u r done juga!! ;p
Bahan C (lasagna base)
- instant lasagna
- olive oil
Cara2
- sapu olive oil pada pan/casserole anda
- susun kulit lasagna, layerkan dengan bahan A diikuti dgn bahan B, then layer lagi dgn kulit lasagna.
- Boleh buat setebal mana pun anda suka, just make sure atas sekali tu letak kulit lasagna n cream cheese sebagai finishing nyer...
- Bakar pada suhu 180 deg celcius - 40 minutes
ta daaa--- dah jadi daa.. ok.. i know u all nampak ada hitam2 disitu.. mula2 just nice dah pastu i mcm tak puas ati n nak bagi kaler jadi 'golden' skit- maybe dah salah skill.. terus tuka kaler itam..ahaha tapi dun wory, rasa dia memang marvellous laa.. (husband i yg kata k..)
Happy baking!! :)